lördag 13 april 2013

Önskelista plan 1 inomhus

Nu jäklar.... Har sammanställt en liten önskelista på vad vi vill göra i hemmet. Vi har ingen panik (och vill heller inte låna till varenda detalj vi vill byta ut) men kan ändå vara kul att få drömma lite och samla alla tankar på ett och samma ställe. Vi börjar med nedre botten annars tar detta hela helgen...

Finentré
Johan har faktiskt grundmålat pärlspont nere i källaren idag :). I finentrén ska vi ha pärlspont ungefär 2/3 av väggen och tapet resten. Tapetvalet än så länge är denna tapet från Boråstapeter och serien Karlslund. Pärlsponten ska få gå i någon gammal linoljefärg i gråblått som passar till tapeten i så fall. Även trappan ska få åka med i samma färg, iallafall stegen. Trappräcket får nog bli vitt tror vi. Parketten på golvet behåller vi tills vidare. Listerna ska bli gammaldags och höga med s.k. skurklossar nertill på dörrposterna.

Kök
Åh listan kan göras hur lång som helst och ändras från dag till dag. Det vi vet är att vi vill ha vitt eller brutet vitt kök med ganska enkla luckor och söta handtag/knoppar. Inte gammaldags med pärlspont även på luckor. Vi har en känsla av att allt har ett slut och att pärlsponteran i lantköken snart dör av så vi satsar på basic och sen kör vi stenhårt på det intilliggande så som väggar, golv och lösa föremål. Nertill som sockel på köket vill jag ha samma höga golvlister som runtom i övriga köket. Bänkskivor vill vi ha i mörkt trä typ valnöt. Behöver ej vara i trä utan funkar i laminat -lättskött och tåligt! Köksö vill vi ha, dock INTE barstuk! Utan "laga mat stuk" där gäster skönt kan stå och hänga eller sitta vid bordet som är i nära anslutning. Köksön ska innehålla allsköns skärbrädor, skålar, knivar m.m. och vara placerad nära spisen. Golvet tror vi kan vara klick eller matta.. Vi har sett fina varianter av rutor som vi gillat. Inte enbart klassiskt svartvita utan i gråblått-vitt och varmt gräddigt-kola. Helst skulle vi vilja ha gammalt trägolv men i ett kök!? Kanske inte det mest praktiska? Från köket kommer vi ha en altandörr och kyl och frys ska gömmas så gott det går. Vi har märkt att vi gärna sitter på varsin pall i köket och äter mellanmål och dylikt så kanske gör vi plats för någon typ av snabbfikeplats men vi har inte riktigt klurat klart ännu. Idéer mottages!! Tapeter finns flera fina t.ex. den här eller den här, från Sandbergs och Borås. Vi kommer nog att blanda friskt med köksskåp, öppna hyllor, pärlspont och kakel så det gäller att hitta en tapet som går ihop med allt detta samt klarar att inte bli för mycket i äta-delen där den kommer att vara ganska ensam. På något sätt ska järnspisen som står i källaren få komma upp i dagsljus och agera kökets snygging ihop med en gammal kåpa som ska muras upp... Belysning har vi inte pratat om men jag vet att det inte kommer att bli spottar.... gud förbjude.

Finrum
Ganska enkel tillfixning. Byte av fönsterbänkar önskas (i och för sig i hela huset). De som sitter nu är i marmor vilket inte känns helkäckt 2013 men vi kommer helt klart att spara dom, Man vet aldrig ;). Ev sätter vi spont/speglar i brösthöjd ihop med denna supersött eleganta tapet som måste ses i verkligheten.

TV-rum
Behöver också bara ny tapet. Lite funderingar på denna som lite rolig fondvägg och sen måla resterande väggar ljusa...

Groventré
Kommer i och med köksrenoveringen att bli lite rymligare med smartare förvaring och hundplats. Fuskklinker  är klubbat så lättstädat som det bara går med tanke på de fyrbenta :) Något tåligt på väggen som går att torka av om och om igen. Tips?

Toalett
Gammalt fyrkantigt tvättställ med propp med kedja och svarta kranar (en varm och en kall tänker jag fast det kanske jag får ångra...) svart lock på toan om vi kör budget annars vill jag ha en gammal med svart tungt lock och gammaldags spol på sida eller i tak :). Givetvis matchande svartvita rutor på golvet och toaskåp i mörkare trä. Jag längtar!

Nu får vi se hur ofta jag kommer att uppdatera detta... hehe

Inga kommentarer: